De (on)zin van reading en healing

Gepubliceerd op 4 maart 2020 om 15:25

Iedereen kent wel iemand die ooit naar iemand is geweest die ‘iets met energie’ deed. Of een kind dat na een afstemming van z’n slaapproblemen af was. Of dat het juist helemaal niet hielp. Voorbeelden genoeg waarin mensen zich wenden tot een helderziende of heldervoelende om hun probleem op lossen. Zij op hun beurt vertellen hoe het zit, geven advies en behandelen soms ook pijn of trauma. Ook wel reading of healing genoemd. Ik ben niet perse tegen reading en healing, maar ook niet ervoor. Hoe dat zit leg ik je uit in deze blog.

Ik geloof dat er mensen zijn met een intuïtie die sterker is ontwikkeld, dan die van de gemiddelde mens. Ik geloof ook dat zij kunnen afstemmen op iemand en op die manier informatie kunnen krijgen over iemand.

Maar de vraag is: wat heb je nou aan informatie over jezelf?

Het bevestigt vaak wat je al dacht. Het werpt soms een nieuw licht op iets of het kan iets verklaren. Maar je gaat naar huis, in dezelfde situatie. Met hetzelfde gedrag, met dezelfde patronen, dezelfde mensen en dezelfde agenda. Alles blijft hetzelfde, dus waar blijft de oplossing voor je probleem?

En dan heb ik het nog niet eens over de talloze ervaringen die ik heb gehoord, en ook zelf heb meegemaakt, van totaal misplaatste opmerkingen en adviezen die zijn gegeven. Ik ken zelfs iemand die te horen had gekregen dat ze zeker voor haar 30e moeder zou worden, en vervolgens elke maand in de stress zat vlak voor haar menstruatie, omdat ze absoluut geen baby wilde. Die er overigens ook niet is gekomen, en ze is inmiddels de 30 gepasseerd. Het kan nogal impact hebben, zo'n opmerking.

Natuurlijk kun je wel dingen gaan veranderen omdat je inzichten hebt gekregen, maar in mijn ogen is het veel effectiever om via vragen in jezelf op zoek te gaan naar die antwoorden en die vervolgens ook te koppelen aan een gedragsverandering. Wat ga je nu doen? Waar wil je naartoe? Hoe wil je je voelen? En hoe ga je dat bereiken? Wat ga je nu anders doen dan voorheen?

Je hebt niemand nodig die jou gaat zeggen hoe het zit. Daarmee plaats je diegene op een voetstuk, hij of zij weet het beter. Het is heel aanlokkelijk, iemand die jou kan vertellen wat er met je aan de hand is en precies weet wat je te doen staat. Maar een ander weet dat niet beter dan jijzelf. Een ander kan meekijken met jou, maar je kunt het zelf ook, want jij bént het zelf!

Natuurlijk heb je blinde vlekken, maar op het moment dat je denkt dat je informatie van een ander nodig hebt en niet zelf in staat bent om het te ontdekken, dan maak je jezelf monddood.

En daarmee doe je jezelf echt te kort! Ik geloof er heilig in dat ieder mens in staat is om te weten en te doen wat goed voor hem of haar is. Bovendien heeft jarenlange coachervaring mij geleerd dat iemand alleen ziet en doet waar hij klaar voor is. Als coach zie ik ook wat allemaal mogelijk is voor mijn coachees, maar zover zijn ze soms zelf nog niet. En dat is helemaal niet erg. De kunst is om daar juist bij aan te sluiten, zodat jij jouw éígen pad gaat lopen en niet het pad dat ik je wijs. Want het gaat over jóú, niet over mij.  Je wordt er niet zelfstandiger van, dan heb je de volgende keer dat je tegen iets aanloopt weer iemand nodig om te zeggen wat je moet doen. Daar geloof ik echt niet in.

Het is veel waardevoller om jou te leren hoe je zelf keuzes kunt maken. Jij bent niet het slachtoffer en jij hoeft niet gered te worden. Je bent een volwassen mens met vaardigheden, talenten, keuzevrijheid en natuurlijk ook zo je gedoe. En als je daar mee aan de slag wilt, kun je hulp vragen, en dan help ik je. Voel je het verschil?

Als laatste: ja, er zijn echt professionals die reading en healing op een integere en professionele wijze toepassen. Ja, ik heb daar zelf ook echt wel eens iets aan gehad. Zoals ik al zei, ik ben er niet tegen. Soms maakt de informatie van een anders nét even de weg vrij in je hoofd naar een ander bewustzijn, van waaruit je ineens heel veel stappen kunt maken. Het gaat mij er vooral om, dat je niet je lot in handen van de ander legt en gelooft dat jij jezelf niet kunt redden. Want dat kun je wel. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.