Praten met iemand, wat heb je daar nou eigenlijk aan? En waarom is het praten met een coach anders dan met je moeder of vriendin? Misschien ken je mensen bij wie coaching heel goed heeft gewerkt. Of mensen die het helemaal niks vonden. Misschien twijfel je zelf wel eens of je een keer met een coach zou willen praten. Maar werkt dat nou echt?
Om iets te kunnen zeggen over het nut van coaching, is het handig om te weten wat coaching precies is. Ik omschrijf coaching als:
‘de ander helpen zichzelf te helpen om persoonlijke doelen te bereiken, door het verschaffen van inzichten en het op laten doen van ervaringen’
Dat betekent een paar dingen:
- De coach lost het niet voor jou op
- Je krijgt inzichten en doet ervaringen op waardoor je jezelf kunt helpen
- Daardoor kun je zelf je doelen behalen
1. De coach is een pro
En dit onderscheidt coaching meteen van gesprekken met vrienden en familie. Misschien herken je deze adviezen wel:
- Je moet gewoon dit of dat doen
- Trek het je niet zo aan
- Ja, iedereen heeft wel eens wat
- Ik ken iemand, en die had dat ook, en die…
Helpt jou dit? Mij helpt het meestal niet als iemand me advies geeft. Want dat is zijn oplossing op basis van zijn eigen ervaringen. Want wat ik wil, is weten wat voor mij werkt. Een coach is opgeleid om het gesprek niet te baseren op zijn eigen meningen, oordelen en adviezen. Een coach richt zich op jou en jouw verhaal.
2. De oplossingen zijn blijvend
Doordat de coach jou helpt je eigen oplossingen te vinden en die toe te passen in je leven, is de verandering blijvend en heb je je coach na verloop van tijd niet meer nodig.
Het uitgangspunt van de coach is, dat jij alles al in je hebt om jouw probleem op te lossen. De coach geeft je inzicht in jouw probleem, houdt je een spiegel voor en helpt jou om je eigen oplossingen te vinden.
Ik hoor je denken: als het toch al in me zit, waarom kan ik het dan niet zelf?
Eén belangrijke reden: de blinde vlek. Er is altijd een deel van jezelf dat jij (nog) niet ziet, maar anderen wel kunnen zien. Zoals jij bij je buurvrouw, die zich verwonderd afvraagt hoe het komt dat ze toch zo moe is, ziet dat ze zich het vuur uit de sloffen loopt voor anderen en nauwelijks tijd heeft voor zichzelf. Jij vindt het logisch dat je buurvrouw moe is, zij ziet het niet. De blinde vlek.
En nog een belangrijke: iedereen heeft zijn eigen waarheden en overtuigingen ontwikkeld in zijn leven, en die zijn vaak niet waar. Bijvoorbeeld dat je nu eenmaal hard moet werken om iets te bereiken. Of dat het leven toch voornamelijk ploeteren is. Of dat een echt leuke baan/man/hond nu eenmaal niet voor jou is weggelegd. En als jij er in gelooft, is de kans niet zo groot dat jij ze ter discussie gaat stellen. Dat is helemaal niet erg, maar het kan je wel belemmeren. Daar helpt de coach jou bij.
3. Coaching is bewezen effectief
En helpt dit dan ook echt? Mijn ervaring is dat coaching heel effectief is voor het behalen van persoonlijke doelen, ofwel ‘pratice based evidence’.
Mijn coachees scoren aan het einde van het traject, op thema’s als zelfvertrouwen, weten wie je bent en wat je kunt en blij zijn met jezelf, gemiddeld 4 tot 5 punten hoger dan bij de start van het traject. Bijvoorbeeld van een 3 naar 8, op een schaal van 1 tot 10. Dat is echt een supermooi resultaat!
Hoeveel punten geef jij je zelfvertrouwen nu? En stel je eens voor dat dat binnen een paar maanden met een paar punten stijgt?
Los van mijn ervaringen, wordt er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het nut en de effectiviteit van coaching. Coach is een vrij nieuw beroep. Er is dus nog niet veel wetenschappelijk onderzoek beschikbaar, maar daar wordt wel hard aan gewerkt. Uit de eerste resultaten van de Coaching Monitor blijkt dat coaching wel degelijk effectief is. Het effect van coaching op autonomie (ik voel me vrij) en op competentie (goed in wat ik doe) is zelfs middelgroot. Iets wat coaches en hun coachees allang wisten, maar nu ook is bewezen.
Kortom, coaching heeft nut omdat:
-
Het bewezen effectief is
-
De coach is opgeleid om jou kundig te begeleiden
-
De coach jou helpt je eigen oplossingen te vinden, dat maakt de verandering blijvend
Reactie plaatsen
Reacties