Coaching: zo werkt het dus niet!

Gepubliceerd op 11 maart 2021 om 13:39

Over de dingen die niet vanzelf gaan en die je niet op je coach kunt ‘blamen’.

Hoewel coaching dus werkt (zie deze blog), werkt het niet altijd en voor iedereen. En dat zit zo: als je zelf niet klaar bent om te veranderen, dan helpt het geen sikkepit.

In je leven ontwikkel je bepaalde manieren van doen, ook wel beschermingsmechanisme of overlevingsmechanisme genoemd, om jezelf te beschermen tegen pijn of afwijzing. Bijvoorbeeld perfectionisme, pleasen, hard werken, niemand echt toelaten, altijd op safe gaan, enzovoort. Iedereen heeft dit in meer of mindere mate, en op zich is daar niets mis mee. Maar vaak komt er een punt in je leven, waarop je beschermingsmechanisme niet meer voldoet. De balans is zoek. Je hebt een verlangen, maar het lukt niet om het waar te maken, want er zit iets in de weg.

Het verlangen om te veranderen wordt groter dan het verlangen om alles bij het oude te laten. En dat is het punt waarop de coach jou kan helpen. Maar…

Je moet bereid zijn het werk te doen. Bereid zijn om dingen te veranderen. Hier komt ook die oneliner vandaan: om iets te veranderen moet je iets veranderen. Echt een open deur (duh), maar ook ontzettend waar. Je kunt niet naar je coach komen, in de stoel gaan zitten, een gesprek voeren en verwachten dat je je weer kiplekker voelt.

Nee, het vraagt echt wel wat van je. Spannende dingen doen, moed tonen, een vastberadenheid om de boel weer in balans te brengen.
Je moet het aangaan met je partner, met je vader, met je moeder en vooral met jezelf.
Jezelf bij de kladden grijpen als je weer terugdeinst of van je af bijt,
jezelf tot de orde roepen als je de boel weer laat versloffen,
je meest gedisciplineerde zelf tevoorschijn toveren om die ingebakken gewoontes te veranderen. Keuzes maken, telkens opnieuw.
Kies ik voor de oude, makkelijke, weg of voor die nieuwe, lastige maar zo waardevolle weg?

Maar, als jij die keuzes dus niet maakt. Niet bereid bent om het aan te gaan. Om dingen te doen buiten je comfortzone. Tja. Dan helpt het waarschijnlijk helemaal niks en kun je je geld beter in je zak houden.

Toch voelt het voor de meeste klanten alsof de stappen die ze zetten heel moeiteloos gaan. Dat komt doordat je bewust wordt wat je eigenlijk doet. Daarna kún je gewoon niet meer doen zoals voorheen omdat je aan alles voelt dat het zó niet klopt voor jou. Je krijgt je ‘why’ zo helder, en de reden waaróm je die andere keuzes gaat maken, zorgt voor een enorme motivatie om het anders te doen. En dan merk je welk positief effect die veranderingen hebben, op jou en je omgeving. Ineens komt je verlangen een stuk dichter bij. Wordt het misschien wel werkelijkheid. Ja, dat kan dus gewoon!

Welk verlangen zit aan jou te trekken? En ben jij bereid om dingen te veranderen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.