1 maand zonder Instagram

Gepubliceerd op 1 februari 2021 om 08:55

Ik heb geen idee hoeveel tijd ik vorig jaar aan Instagram besteed heb, maar het was VEEL, kan ik je vertellen. Uren heb ik stories zitten loeren, op elk ‘vrij’ momentje ging mijn duim naar dat roze/gele icoontje en ‘klik’. Eigenlijk vond ik het een irritante gewoonte, maar stoppen.. tja.

Toch leek het me wel een goed idee ‘to break the chain’, en op 1 december verwijderde ik Instagram van mijn telefoon. Dit leerde ik ervan:

1. Ik miste het bijna niet. Al die belevenissen van mensen die ik niet ken en ook nooit zal ontmoeten (ze weten niet eens wie ik ben), ik heb er niets van gemist. Of marketingposts van online ondernemers die me in een training willen hengelen. Ook niet gemist. En als ik tussendoor dan toch even via m’n browser naar Instagram surfte (het hoeft niet perfect!), dan vroeg ik me af wat ik nou zo boeiend vond aan die stories van anderen, en sloot ik snel weer af.

2. Tijd op Instagram is dode tijd, tijd die voorbij gaat en me niets brengt. Ik laad er niet van op. Het geeft me vaak een rotgevoel, omdat ik de dingen minder goed voor elkaar lijk te hebben dan anderen. En mijn status na een half uurtje boek lezen? Voldaan en ontspannen.

3. Ik miste wel dit: een gevoel van verbinding. Af en toe die gesprekjes in de DM naar aanleiding van een post of stories, het lijntje met bevriende ondernemers. Ik merkte dat ik wel behoefte heb iets te delen met andere mensen. Daarom stuurde ik wat vaker vriendinnen een appje, in plaats van stories te plaatsen. En ik miste ook de recepten voor gezonde baksels die binnen de LFM passen. En zo nu en dan vond ik bepaalde posts ook wel inspirerend.

Dus toen ik de balans opmaakte, besefte ik dat al die uren Instagram me alleen wat recepten, een klein beetje inspiratie en soms een gevoel van verbinding opleverde. En het koste me juist veel energie en veerkracht. Dat is niet in balans en ook niet hoe ik het wil. Ik wil Insta alleen nog gebruiken om waardevolle inzichten en inspiratie te delen.


Inmiddels staat de app weer een tijdje op mijn telefoon. En eerlijk is eerlijk, ik zie soms ineens, ongepland, mijn duim weer naar dat roze/gele icoontje gaan en er op klikken. Maar dan vraag ik me af: wil ik dit nu echt? En sluit ik de app weer af.
Doemaar zong het al: ‘hee, er zit een knop op je tv, die helpt je zo uit de puree, druk hem in en ga maar mee, de bloemen buiten zetten.’
Heerlijk.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.